Tuesday 24 September 2013

Moda za loše momke

Muška modna scena je znatno drugačija, muškarci sporije prihvataju trendove, naročito kod nas u zemlji gde muškarci čvrsto veruju da je duks i farmerice savršeno prihvatljiva kombinacija za kancelariju.
Nedavno sam sedela u kafiću sa svojim društvom i ortak mi je rekao nešto zanimljivo: " Kada ćeš da napišeš i nešto za nas momke? Kako jedan mačo balkanac da se obuče? Balkanac je Balkanac i mi smo muževna stoka ali to ne znači da ne želimo da izgledamo dobro. " To me je nateralo da razmislim, kako pomiriti beskompromisnu muževnost muškaraca našeg podneblja i modu? Krenem ja tako da kopam po muškim trendovima i potpuno se oduševom, u modi  su loši momci, i pritom ne mislim na onu varijantu zarozanog redneka ili tinejdžerskog buntovnika, mislim na loše momke minulih vremena, kada se znalo kako pravi muškarac izgleda, kada je buntovnik imao stila, na dane kada je moj deda motao svoju prvu pljugu ne bi li impresionirao babu i popio nikad gori šamar, na pradedu boema koji pije vino u kafani uz tamburaše, tu vrstu oldschool muškaraca, pravih muškaraca. Momci, zapalite cigaru, naspite sebi čašu vina, ogrnite beli šal i ne zaboravite da budete pravi džentlmeni, jer pravi Balkanac jeste sirov ali je uzoran domaćin, ima savršene manire i majka ga je lepo vaspitala.

Prvi na redu naših novih-starih buntovnika je definitivno boem, Baja u udobnom, širokom, mekanom odelu, sa beli šalom. Čovek besprekornog ukusa, visokog obrazovanja, dobre naravi, koji voji da dobro pojede i popije, zapali dobru lulu i zna da uživa. Ovaj stil je savršeno naklonjen najčešćoj muškoj građi na našem podneblju, visokim muškarcima, širokih ramena koji bi rado sakrili stomak. Ne ometa pokrete, zapravo je jako udoban, idealno za neki aktivniji život i one koji na posao idu autobusom, savršeno pristojan za kancelariju a pritom dovoljno opušten za druženje posle posla. Čuvajte se samo, ovaj stil nije za one koji su malo niži i mršaviji, ne izgleda dobro ni na momcima ispod 25godina, ovo je stil za one velike, nasmejane muškarce koji znaju da uživaju u životu.




Sledeći buntovnik je onaj loš dečko iz pedesetih, pogledajte tatine ili dedine fotografije iz tog perioda, posleratna generacija, tada se znalo kako pravi muškarac izgleda, šta vozi, kako se zabavlja. Pomislite na one buntovnike koji su slušali R'n'R sa ploča, odbijali da nose šešir, ponosili se svojim izgledom i mazili se sa cicama na zadnjem sedištu svog automobila  a onda na tu sliku dodajte par tetovaža. Idealn izgled i za one više i za one niže, i one deblje i one mršavije, ne postoji muškarac kojem ovaj fazon loše stoji. Pravac kupovina oksford cipela, košulja, pulovera, 501 farmerica, sakoa a možete maznuti i pokoji komad iz tatinog ili dedinog ormara, ako je dobro očuvan. Cilj je da uvek izgledate uredno, muževno, opušteno i kao da vas apsolutno zabole za sve. Vozite li motor? Možda bi zaista trebalo :)




Treći loš dečko na redu je skejter, ali ne mislim na klinca u vrećastim pantalonama i prevelikoj majci  koji se lomata po lokalnom parku ne bi li smuvao devojčice, mislim na nešto zaista oldschool. Oni skejteri iz pedesetih i šezdesetih, oni od kojih su majke sklanjale svoje ćerke, koji su se bavili ekstremnim sportovima pre nego što je taj termin uopšte i ušao u upotrebu. Mislim na ove baje:

Zaboravite na dukseve i nabavite koledžicu ili sako od pletenine ili još bolje vijetnamku, ovi likovi su prvi nosili kargo pantalone, polomajce, puštali brade, nosili patike za tenis ili starke,oksford cipele od prevrnute kože ili somota, usput, gde su vaše pantalone od rebrastog somota? Nađite ih!



A sada, tata svih loših momaka, prva modna subkultura, najveći baja od svih baja, (doboš molim) Dandy!
Oni su bili pankeri svog vremena, pomerali su granice prihvatljivog, tetovirali se, bušili samo jedno uvo, šmrkali burmut i pili absint. Da li ste znali da je Čarls Bodler farbao deo kose u zeleno bojama za kožu, kao da je imao čirokanu? Ovaj stil je doživeo preporod sa rastućom popularnošću steampunka, ovo nije samo retro, ovaj stil je čisto zapišavanje teritorije. Nije za svakoga, ovo je za one koji zaista žive na visokoj nozi, stil za rok zvezde i ultimativne megabaje koji ovo mogu da izvuku, za one koji imaju novca i znaju da ga troše, za one koji se ničega ne plaše, boli ih dupe za šta okolina misli, ko im se došaptava iza leđa i za one koji uđu u klub i pokupe najbolje ribe. Svileni šalovi, tamni floralni printovi, bogati materijali, mnogo slojeva, tregeri u svim bojama i oblicima, kopče, nakit, vez, džepni satovi, gravirane pljoske, akt torbe od egzotičnih koža, pruge, duboke plave i bordo nijanse... Najbolje izgleda na onim malo mršavijim likovima, Dandy ne bi sebi nikada dozvolio da ima stomak. Da li se usuđujete da probate?







No comments:

Post a Comment