Tuesday 24 September 2013

Moda za loše momke

Muška modna scena je znatno drugačija, muškarci sporije prihvataju trendove, naročito kod nas u zemlji gde muškarci čvrsto veruju da je duks i farmerice savršeno prihvatljiva kombinacija za kancelariju.
Nedavno sam sedela u kafiću sa svojim društvom i ortak mi je rekao nešto zanimljivo: " Kada ćeš da napišeš i nešto za nas momke? Kako jedan mačo balkanac da se obuče? Balkanac je Balkanac i mi smo muževna stoka ali to ne znači da ne želimo da izgledamo dobro. " To me je nateralo da razmislim, kako pomiriti beskompromisnu muževnost muškaraca našeg podneblja i modu? Krenem ja tako da kopam po muškim trendovima i potpuno se oduševom, u modi  su loši momci, i pritom ne mislim na onu varijantu zarozanog redneka ili tinejdžerskog buntovnika, mislim na loše momke minulih vremena, kada se znalo kako pravi muškarac izgleda, kada je buntovnik imao stila, na dane kada je moj deda motao svoju prvu pljugu ne bi li impresionirao babu i popio nikad gori šamar, na pradedu boema koji pije vino u kafani uz tamburaše, tu vrstu oldschool muškaraca, pravih muškaraca. Momci, zapalite cigaru, naspite sebi čašu vina, ogrnite beli šal i ne zaboravite da budete pravi džentlmeni, jer pravi Balkanac jeste sirov ali je uzoran domaćin, ima savršene manire i majka ga je lepo vaspitala.

Prvi na redu naših novih-starih buntovnika je definitivno boem, Baja u udobnom, širokom, mekanom odelu, sa beli šalom. Čovek besprekornog ukusa, visokog obrazovanja, dobre naravi, koji voji da dobro pojede i popije, zapali dobru lulu i zna da uživa. Ovaj stil je savršeno naklonjen najčešćoj muškoj građi na našem podneblju, visokim muškarcima, širokih ramena koji bi rado sakrili stomak. Ne ometa pokrete, zapravo je jako udoban, idealno za neki aktivniji život i one koji na posao idu autobusom, savršeno pristojan za kancelariju a pritom dovoljno opušten za druženje posle posla. Čuvajte se samo, ovaj stil nije za one koji su malo niži i mršaviji, ne izgleda dobro ni na momcima ispod 25godina, ovo je stil za one velike, nasmejane muškarce koji znaju da uživaju u životu.




Sledeći buntovnik je onaj loš dečko iz pedesetih, pogledajte tatine ili dedine fotografije iz tog perioda, posleratna generacija, tada se znalo kako pravi muškarac izgleda, šta vozi, kako se zabavlja. Pomislite na one buntovnike koji su slušali R'n'R sa ploča, odbijali da nose šešir, ponosili se svojim izgledom i mazili se sa cicama na zadnjem sedištu svog automobila  a onda na tu sliku dodajte par tetovaža. Idealn izgled i za one više i za one niže, i one deblje i one mršavije, ne postoji muškarac kojem ovaj fazon loše stoji. Pravac kupovina oksford cipela, košulja, pulovera, 501 farmerica, sakoa a možete maznuti i pokoji komad iz tatinog ili dedinog ormara, ako je dobro očuvan. Cilj je da uvek izgledate uredno, muževno, opušteno i kao da vas apsolutno zabole za sve. Vozite li motor? Možda bi zaista trebalo :)




Treći loš dečko na redu je skejter, ali ne mislim na klinca u vrećastim pantalonama i prevelikoj majci  koji se lomata po lokalnom parku ne bi li smuvao devojčice, mislim na nešto zaista oldschool. Oni skejteri iz pedesetih i šezdesetih, oni od kojih su majke sklanjale svoje ćerke, koji su se bavili ekstremnim sportovima pre nego što je taj termin uopšte i ušao u upotrebu. Mislim na ove baje:

Zaboravite na dukseve i nabavite koledžicu ili sako od pletenine ili još bolje vijetnamku, ovi likovi su prvi nosili kargo pantalone, polomajce, puštali brade, nosili patike za tenis ili starke,oksford cipele od prevrnute kože ili somota, usput, gde su vaše pantalone od rebrastog somota? Nađite ih!



A sada, tata svih loših momaka, prva modna subkultura, najveći baja od svih baja, (doboš molim) Dandy!
Oni su bili pankeri svog vremena, pomerali su granice prihvatljivog, tetovirali se, bušili samo jedno uvo, šmrkali burmut i pili absint. Da li ste znali da je Čarls Bodler farbao deo kose u zeleno bojama za kožu, kao da je imao čirokanu? Ovaj stil je doživeo preporod sa rastućom popularnošću steampunka, ovo nije samo retro, ovaj stil je čisto zapišavanje teritorije. Nije za svakoga, ovo je za one koji zaista žive na visokoj nozi, stil za rok zvezde i ultimativne megabaje koji ovo mogu da izvuku, za one koji imaju novca i znaju da ga troše, za one koji se ničega ne plaše, boli ih dupe za šta okolina misli, ko im se došaptava iza leđa i za one koji uđu u klub i pokupe najbolje ribe. Svileni šalovi, tamni floralni printovi, bogati materijali, mnogo slojeva, tregeri u svim bojama i oblicima, kopče, nakit, vez, džepni satovi, gravirane pljoske, akt torbe od egzotičnih koža, pruge, duboke plave i bordo nijanse... Najbolje izgleda na onim malo mršavijim likovima, Dandy ne bi sebi nikada dozvolio da ima stomak. Da li se usuđujete da probate?







Friday 13 September 2013

Style 2013 - Torbe

Ove sezone su dizajneri rešili da se vrate na onaj po meni najpraktičniji fazon kada su torbe u pitanju, velika, jednostavna torba za preko dana i mala, kitnjasta torbica za veče.
U to ime, pozabavićemo se za početak time kako se torbe nose, kako se biraju, koja torba je dobra za koju priliku i kakve torbe ne treba kupovati.

Torba je ono što na prvom mestu oslikava naš način života, više od bilo kog komada odeće, kroz naš izbor torbi se najviše vidi kako živimo, kako se krećemo, i kako razmišljamo.

Ako ste osoba koja putuje javnim prevozom, izlazite rano ujutru iz kuće i ne vraćate se kući do kasno uveče, ponekad vam se čak i desi da ste na nogama 17 sati i na 50 različitih mesta i da se jutarnje kretanje na posao pretvori i u večernji izlazak, verovatno ste fan veeeeelike torbe ili čak i ranca ako na sve to vučete i kompjuter i splet kablova sa sobom. U slučaju ovakvog, prilično nomadskog načina života, morate biti spremne na svaku eventualnost i ogrommna torba jeste vaš najbolji prijatelj.  Sve treba da stane u jednu torbu, ništa tužnije od žene koja vuklja torbicu, kesu, torbu za laptop, kesu sa nečim za ogrnuti uveče i tako u nedogled. Torba za laptop je jedini izuzetak, da, u redu je nositi torbu+torbu za laptop ako morate, to nije modni promašaj nego nužda zbog posla ili fakulteta. Ako imate netbook ili tablet to može lepo da se spakuje i u jednu poveću torbu u stilu Meri Popins. Trik je da takvu torbu kupite u nekoj neutralnoj boji i jako kvalitetnu da bi bila što praktičnija i išla na što više kombinacija. Velika, crna, kožna torba je majka, bez takve torbe nijedan ženski ormar nije kompletan. Lep, kožni ranac je takođe dobra opcija za one čiji stil to dozvoljava. Takvu torbu treba dobro organizovati serijom nesesera i uvek treba u njoj imati malu, večernju torbicu za slučaj iznenadnog izlaska.

Ako živite kao nomad a pritom posedujete kola, podeliću sa vama trik koji je meni otkrila jedna moja prijateljica.  Da joj kola ne bi bila zatrpana svim i svačim, devojka je lepo u gepek stavila mali kofer, tu je sve što joj je potrebno. Kad izadje preko dana na posao izvuče dnevnu tašnu i laptop, može da promeni nešto od odeće shodno prilici, ako uveče mora da izađe a ne stiže da ode kući izvuče malu torbicu i na konju je. Na taj način je sve uvek lepo uredno i organizovano.

Ako ste pak jedna od onih srećnica koja nije prezatrpana obavezama i može sebi da priušti vreme da ode kući, presvuče se i promeni tašnu pred svaku svoju obavezu (mrzim vas :) ) onda je stvar apsolutno jasna, torba se bira uz priliku i odevnu kombinaciju i nema tu baš puno filozofije.

E sad, kako se bira torba da nam odgovara to je jedna stvar, kako se bira torba da odgovara prilici to je sasvim druga stvar.
Dnevna torba, obično je malo veća, dovoljno da u nju stane A4 format (ili još veća) i treba je uzimati u neutralnoj boji. Najbolje su kožne, kvalitetne i ovo je dobra investicija koja će vam olakšati život.
City bag je nešto manja dnevna torba, služi za vikend dnevne izlaske i za one koji ne moraju da vukljaju 300 čuda sa sobom. Možete ih imati gomile, pratiti trendove i igrati se do mile volje. Odlične su za koncerte.
Večernja torbica, u nji treba da stanu novac, dokumenta, telefon i karmin, obično se drži na stolu tokom izlaska ili u ruci, više je deo nakita nego funkcionalna torba. Praćenje trendova sa ovim komadima je obavezno.

I za kraj mali pregled par najzanimljivijih tašni za ovu sezonu. Ono što je od ove sezone zanimljivo su egzotične kože, krzna, perlice i razni ukrasi i malo mirnije neutralne torbe za dan od fenomenalnih materijala.











Thursday 12 September 2013

Style 2013 - Kaputi

Kaput je najvažniji odevni predmet za jesen/zimu, bez kaputa i dobre kožne jakne ne može se nikud.
Ove sezone najveći broj trendova vezan je upravo za kapute svih boja i oblika od onih klasičnih do fluorescentno roze, pufnastih koji podsećaju na šećernu vunu.
Pre nego što počnem da se bavim seciranjem samih trendova, posvetiću malo vremena tome koji kaput ide uz koju gradju i tako vam olakšam izbor ove sezone.

Klasični kaput, onaj ravni, malčice strukiran, sa paspuliranim dzepovima i kragnom i reverima neke srednje veličine, na njemu ništa ne štrči i sam kroj je prilično bazičan dužina je do kolena. Taj kaput stoji svakome, samo odaberite pravi broj. Iako je sam kroj dosadnjikav, materijali, printovi, boje mogu ga učiniti itekako zanimljivim. Ako želite da igrate na sigurno, želite kaput koji će vam sigurno stajati i koji će se nositi beskrajan broj sezona kupite crni, štofani, klasični kaput pa ga ukrasite ešarpom, brošem ili ničim ili svačim. Uvek dobar izbor za bilo koju građu, visinu, kilažu, trend... Kupite kvalitetniji da bi vam duže trajao jer ovakav komad je bezvremen.

Jako uzak i strukiran,  za mršavice, fenomenalan za one žene koje nemaju problem ni sa kilicom viška ili možda imaju problem sa kilicom manjka. Pitanje je samo dužine, ako ste visoke preko 170cm možete uzeti onaj do polovine lista, ako ste malo niže uzmite onaj do kolena ili kraći za baš mini dame. Ja sam visoka oko 150cm i uvek uzimam onaj mini kaputić do polovine butina. U svakom slučaju dužina do kolena je dužina sa kojom niko neće pogrešiti. Ako ste mršave i imate pozamašne grudi nemojte uzimati ovaj model, sem ako imate streće i nađete uzak, strukiran, kaput, prave dužine koji je ukrojen tako da vam ne pritiska grudi, ne nabira se ispod ili iznad i ne zateže na leđima. Ako imate sreće i nađete takav kaput, kupite ga, pa koliko god da košta.

A kroj, ovo je THE kaput za one sa kojim kilogramom viška, krije mnoštvo grehova i uživanja u hrani. Dužina je megabitna, odlučite se za onaj do kolena ili kraći jer A kroj izgleda čudno kada je duži od kolena, dobije se šator efekat, vodite računa da je taman, nikako velik, ako je makar i malo velik visiće tužno sa vas i izgledaćete zarozano.

X silueta, jako moderan već dve sezone, podseća na pedesete, ako je taman izgledaće lepo na svakome. Pogotovo izgleda fenomenalno na onim srećnicama sa figurom peščanog sata. Veoma ga preporučujem, opet vodite računa o vašoj visini i birajte dužinu shodno tome.

Oversize, vladar modnih pisti ove i predhodne sezone, prevelik, predimenzioniran, senzacionalan ALI je ovo kaput, koji ma koliko moderan bio, koji bi trebalo da izbegavate kao kugu sem ako niste više od 175cm. Devojke koje nisu ultra visoke će jedan ovakav moderan komad jednostavno progutati, izgledaće kao mala deca koja su obukla tatin kaput da otrče do radnje i ceo efekat moderne, samouverene žene se gubi. Ako ste prosečne visine ili niže, a želite da ispratite modu ove sezone odlučite se za X kroj, pedesete i New Look su podjednako moderne a nema opasnosti od tatin kaput efekta.

Sada kada smo apsolvirali koji kroj vam dobro stoji možemo početi sa razgledanjem novih trendova, uvek birajte ono što vam je taman, ono što najbolje pristaje vašoj građi i vašem stilu života, praćenje modnih trendova je sekundarno.

Šećerna Vuna

Ono što je ove sezone veliki hit su kaputi u bojama šećerne vune, svih veličina, oblika, krojeva i sa svakakvim ili nikakvim ukrasima, bitno je da nisu crni i da kada ih vidite poželite da ih pojedete.




Oversize

Ponoviću još jednom, ovo je trend samo i isključivo za one jako visoke. Cilj je nositi ove fenomenalne komade, predimenzionirane u svakom pogledu a ne izgledati kao zarozano dete.





Krzno

Krzno u svim bojama (birajte veštačko ili bijem) , oblicima, kao ceo odevni predmet, detalj ili mestimično raspoređen po kaputu.  Sve je ovo super ali nemojte nositi i krznenu torbicu ili šešir uz ovakav kaput, izgledaćete kao poludeli lovac u boljem ili ofucana životinja u gorem slučaju.





Nadam se da sam vam makar malo pomogla da se odlučite koji kaput ćete nositi ove sezone.
Za više informacija o ovim i drugim trendovima pogledajte http://www.style.com/

Wednesday 11 September 2013

Style 2013 - Neo Punk

Jedan od najpraćenijih trendova ove godine jeste neo punk, ono što je zaista zabavno je koliko se ovaj stil provlači i pojavljuje na svakih nekoliko godina. Nije ni čudo, većina nas je na ovaj ili onaj način odrasla na panku i njegovim derivatima i ova vrsta estetike nam je automatski privlačna.
Ove godine je malčice drugačije, zapravo, malo raznovrsnije i ženstvenije.
Počnimo sa sada već klasičnim puk izgledom, cokule, helanke, karirano, kožna jakna, nitne, iscepano... To je ove sezone it stil ali ukršten sa siluetom pedesetih, malo romantizovan, klasični brit punk sa noir prizvukom.





Sledeći deo ovog trenda je onaj koj je možda najnosiviji, koji dostiže veću popularnost kod žena kao odeća za izlazak a to je neogoth fazon.
Popularan je iz više razloga, prvo tu je crna kao boja izbora a crna je uvek najomiljenija za večernje kombinacije, drugo nastavlja trend nitni i šiljaka pa možete reciklirati odeću i asesoare od predhodnih sezona, treće jednostavno goth je sexy.
Novi goth nije čipkasta, viktorijanska Mortiša već urbani, praktični, sirovi dark-punk, pun zipera i bodlji, umešan sa siluetom pravo iz noir filmova.


 Treći deo punk trenda je ono što je zapravo novo od ove sezone na modnim pistama, do sada rezervisan gotovo isključivo za uličnu modu i uglavnom američke bendove: Kalifornia punk
Pravo osveženje u bojama koje nisu tipične za jesen/zima kolekcije, vrećastim formama koje nisu deo ovogodišnje opštepopularne siluete, printovima karakterističnim za crtaće i stripove ovaj trend je osvojio modne piste velikom brzinom.


Dodatak uz trend: Nakon skoro 7 godina vladavine dugih noktiju, ukrašenih svim i svačim od francuskog manikira do perlica i 3D mašnica vreme je da se nokti odseku. Ultra kratki nokti, koji prate oblik jagodica u beloj ili tamno crvenoj boji su must have, tu su i crna, tamno ljubičasta, tamno zelena i boja kože.
Šminka je druga priča, od klasičnog punk manira sa gomilom maskare i crvenim karminom, preko istaknutih očiju crnom senkom i labela do full goth šminke za veče, izbor je vaš, samo nađite ono što odgovara vašem licu i prilici u kojoj se nalazite.

Za više fotografija sa modnih revija posetite http://www.style.com/