Tuesday 26 November 2013

Obuća za hladno vreme i kako je odabrati

Hladno vreme je već uveliko došlo a sa njim i sezona čizama, polu-čizama i toplih cipela. Kada dođe onaj hladni, buđavi deo godine obično moda zauzme zadnje sedište a mi se oblačimo po "samo da mi je toplo" principu. Da se razumemo, u tome nema apsolutno ničeg lošeg, ako je hladno treba se toplo obuti i obući i ništa nije vredno upale pluća.
Kako izabrati obuću za ove hladne dane, da je topla, nepromočiva, udobna, da ne kliza a da je pritom iole lepa je priča za sebe koja zahteva mnogo više od pukog pregledanja trendova. 
Za razliku od letnje obuće, koja je dosta jeftinija i možemo sebi priuštiti nekoliko komada po sezoni i u svakakvim bojama i oblicima, zimska obuća je skupa i kada je uzimamo najčešće razmišljamo i par sezona unapred.
Ono što bi svaka žena trebalo da ima su dva para zimske obuće: jedne ravne, koje se ne klizaju za onaj deo sezone kada je sve zaleđeno i zavejano i jedne lepe na štiklu za onaj manje neprijatan deo sezone. Zimske cipele se uvek i bez izuzetka biraju u neutralnim bojama iz više razloga: manje se vidi kad se isprljaju, idu na svu odeću, biće ok da se nose i 3-4 sezone....
Sada treba na brzinu da preletimo stvari koje se ne rade kadaa je zimska obuća u pitanju:
*Nemojte je kupovati u jarkim pomodnim bojama
*Nemojte je kupovati sa tankim i visokim petama (sem ako ne želite slomljene ekstremitete, čak i ako svugde idete kolima, parking je čudna stvar u Beogradu)
*Nemojte je kupovati od prevrnute kože (izgledaće grozno nakon par nošenja po bljuzgi)
*I sem ako niste devojčica u vrtiću ili nižim razredima osnovne škole KLONITE SE ovakvih modela!! 
Ugg čizme i razne imitacije i varijacije
Da se odmah razumemo ove čizme su preružne, toliko su ružne da svako sa imalo samopoštovanja treba da ih izbegava ali OMG kako je to udobno, mekano, toplo i divno na minusu. Kada dođe -500 stepeni ne treba postavljati pitanje njihovog izgleda već biti srećan što uopšte postoje. Kako izabrati model ovakvih čizama koji izgleda iole pristojno: Nađite ih u neutralnoj boji, bez šljokica, visuljaka, aplikacija, nitni i svih tih gluposti, što običnije i neupadljivije to bolje ako uspete da ih nađete u nepromočivoj, kožnoj verziji, kupite ih, možda su ružne ali nećete zažaliti što ih imate.


Kanađanke, polučizme, tople cipele i cokule
Sve su to dobre stvari samo treba odabrati a izbora je mnogo. Pgledajte dobro svoj garderober i kakva vam je zimska odeća a onda izaberite ono što će vam najviše ići uz većinu stvari i ono čto vam najviše ide uz kaput ili jaknu koju nosite najveći deo sezone.Moja preporuka su lepe polučizme koje idu na farmerice ali ok izgledaju i sa debelim čarapama i suknjom, iz takvog modela se najviše izvuče.
 

 

  

Čižme
Čižme koje lepo izgledaju na suknje i još bolje na uske pantalone su fenomenalna stvar, gledajte da su vam udobne i da su crne ili braon i da peta nije previsoka. Oficirke su uvek fenomenalan izbor  dobre su i za posao i van kancelarije, izgledaju dobro na gotovo svu odeću i jako su udobne.
 

 

Izvan kutije
Grandž je jedan od velikih trendova i zadržaće se neko vreme, možda je vreme da razmislite o martinkama onim bez metala (elegantnije su) ili one sa metalom ako idete javnim prevozom (pa da vidim ko će da vas nagazi u jutarnjoj gužvi) ili možda o nekim neobičnim cipelama ili čizmama kakve se trenutno nude. Bićete garantovano zapaženi.
 

 

Sve fotografije su preuzete sa:
http://www.obucametro.rs
http://www.urbanshop.co.rs






Sunday 27 October 2013

Nails trend - short 'n' sweet

Hajde da razgovaramo o tome kako jedan trend nastaje i prestaje. Trend se prvo pojavi u uličnoj modi zatim taj trend postane dovoljno vidljiv i pojavi se u stilizovanoj varijanti na modnim pistama pa onda postaje sve ekstremniji i ekstremniji sve dok ne postane apsolutno kretenski i nenormalan i onda naglo nestane i pojavi se njegova suprotnost koja zadrži deo tog trenda, najčešće u boji, pa onda taj trend ide u svoju krajnost i tako u krug.
Tako se desilo sa noktima u poslednjih nekoliko godina od sasvim pristojnog francuskog manikira preko crtanja na istom pa na kraju se na nokte kačilo sve i svašta od alkica do plišanih meda. Onda su se pojavili stileto nokti, koji su se od sasvim pristojnog trenda koji izgleda sasvim dobro:
Pretvorio u apsolutni horor šiljaka na prstima i festival kiča i užasa kao što je ovo:



Tako je i sada sa modom kratkih noktiju, ako želite apsolutno moderan look vreme je da isečete svoje nokte i ofarbate ih u neku tamnu nijansu i eventualno dodati par stadova čisto reda radi. Ovaj trend se tek pojavio, nije još trash i ne furaju ga sve prodavačice na pijaci da ne napominjem da je beskrajno praktičnije  od dugačkih kandži. Pokušajte da odradite ovaj manikir, izgledaće moderno i uredno ako vam se ne sviđa uvek nokte možete nokte ponovo pustiti ili ih nadograditi ako vam se ne svidi.


Videćemo samo u koji ekstrem će ovaj trend da ode...

Sunday 6 October 2013

Style 2013 - Film noir

Pedesete su se u muškoj modi vratile na velika vrata, sa pucanjem, pevanjem i vatrometom, što je odlično, vreme je za malo uglađene muževnosti.
Što se ženske mode tiče, inspiracija je pojednako dobra, uzak struk, figura peščanog sata, vanvremenska elegancija, pogodili ste, film noir.
Zapravo, ovaj izgled je jednostavan za postići i pristojan za poslovno okruženje a uz odgovarajući asesoar može biti fenomenalan za večernji izlazak ili poslovnu večeru.
Bitno je da je struk stegnut, da se postigne figura poput peščanog sata i da je sve prilično svedeno i elegantno. Sa druge strane, pošto je ovaj trend sveden može se lako kombinovati sa ostalim trendovima ove sezone.  Lepo izgleda sa punk detaljima, metalnim nakitom, krznima u boji, kožnim torbama....
Dobra ideja je investirati u dobre komade u neutralnim bojama jer će se ovaj trend verovatno zadržati u nekoliko narednih sezona.
Lepo, ženstveno, uredno, lako se kombinuje i što je najbolje pristaje uz svaku građu. Devojke sa viškom kilograma mogu savršeno izgledati a devojke sa manjkom kilograma mogu napraviti tu savršenu figuru za kojom se muškarci okreću.
Moj savet je, prigrlite ovaj trend oberučke, ne može da ne izgleda dobro na bilo kome i zadržaće se barem nekoliko sezona.







Tuesday 24 September 2013

Moda za loše momke

Muška modna scena je znatno drugačija, muškarci sporije prihvataju trendove, naročito kod nas u zemlji gde muškarci čvrsto veruju da je duks i farmerice savršeno prihvatljiva kombinacija za kancelariju.
Nedavno sam sedela u kafiću sa svojim društvom i ortak mi je rekao nešto zanimljivo: " Kada ćeš da napišeš i nešto za nas momke? Kako jedan mačo balkanac da se obuče? Balkanac je Balkanac i mi smo muževna stoka ali to ne znači da ne želimo da izgledamo dobro. " To me je nateralo da razmislim, kako pomiriti beskompromisnu muževnost muškaraca našeg podneblja i modu? Krenem ja tako da kopam po muškim trendovima i potpuno se oduševom, u modi  su loši momci, i pritom ne mislim na onu varijantu zarozanog redneka ili tinejdžerskog buntovnika, mislim na loše momke minulih vremena, kada se znalo kako pravi muškarac izgleda, kada je buntovnik imao stila, na dane kada je moj deda motao svoju prvu pljugu ne bi li impresionirao babu i popio nikad gori šamar, na pradedu boema koji pije vino u kafani uz tamburaše, tu vrstu oldschool muškaraca, pravih muškaraca. Momci, zapalite cigaru, naspite sebi čašu vina, ogrnite beli šal i ne zaboravite da budete pravi džentlmeni, jer pravi Balkanac jeste sirov ali je uzoran domaćin, ima savršene manire i majka ga je lepo vaspitala.

Prvi na redu naših novih-starih buntovnika je definitivno boem, Baja u udobnom, širokom, mekanom odelu, sa beli šalom. Čovek besprekornog ukusa, visokog obrazovanja, dobre naravi, koji voji da dobro pojede i popije, zapali dobru lulu i zna da uživa. Ovaj stil je savršeno naklonjen najčešćoj muškoj građi na našem podneblju, visokim muškarcima, širokih ramena koji bi rado sakrili stomak. Ne ometa pokrete, zapravo je jako udoban, idealno za neki aktivniji život i one koji na posao idu autobusom, savršeno pristojan za kancelariju a pritom dovoljno opušten za druženje posle posla. Čuvajte se samo, ovaj stil nije za one koji su malo niži i mršaviji, ne izgleda dobro ni na momcima ispod 25godina, ovo je stil za one velike, nasmejane muškarce koji znaju da uživaju u životu.




Sledeći buntovnik je onaj loš dečko iz pedesetih, pogledajte tatine ili dedine fotografije iz tog perioda, posleratna generacija, tada se znalo kako pravi muškarac izgleda, šta vozi, kako se zabavlja. Pomislite na one buntovnike koji su slušali R'n'R sa ploča, odbijali da nose šešir, ponosili se svojim izgledom i mazili se sa cicama na zadnjem sedištu svog automobila  a onda na tu sliku dodajte par tetovaža. Idealn izgled i za one više i za one niže, i one deblje i one mršavije, ne postoji muškarac kojem ovaj fazon loše stoji. Pravac kupovina oksford cipela, košulja, pulovera, 501 farmerica, sakoa a možete maznuti i pokoji komad iz tatinog ili dedinog ormara, ako je dobro očuvan. Cilj je da uvek izgledate uredno, muževno, opušteno i kao da vas apsolutno zabole za sve. Vozite li motor? Možda bi zaista trebalo :)




Treći loš dečko na redu je skejter, ali ne mislim na klinca u vrećastim pantalonama i prevelikoj majci  koji se lomata po lokalnom parku ne bi li smuvao devojčice, mislim na nešto zaista oldschool. Oni skejteri iz pedesetih i šezdesetih, oni od kojih su majke sklanjale svoje ćerke, koji su se bavili ekstremnim sportovima pre nego što je taj termin uopšte i ušao u upotrebu. Mislim na ove baje:

Zaboravite na dukseve i nabavite koledžicu ili sako od pletenine ili još bolje vijetnamku, ovi likovi su prvi nosili kargo pantalone, polomajce, puštali brade, nosili patike za tenis ili starke,oksford cipele od prevrnute kože ili somota, usput, gde su vaše pantalone od rebrastog somota? Nađite ih!



A sada, tata svih loših momaka, prva modna subkultura, najveći baja od svih baja, (doboš molim) Dandy!
Oni su bili pankeri svog vremena, pomerali su granice prihvatljivog, tetovirali se, bušili samo jedno uvo, šmrkali burmut i pili absint. Da li ste znali da je Čarls Bodler farbao deo kose u zeleno bojama za kožu, kao da je imao čirokanu? Ovaj stil je doživeo preporod sa rastućom popularnošću steampunka, ovo nije samo retro, ovaj stil je čisto zapišavanje teritorije. Nije za svakoga, ovo je za one koji zaista žive na visokoj nozi, stil za rok zvezde i ultimativne megabaje koji ovo mogu da izvuku, za one koji imaju novca i znaju da ga troše, za one koji se ničega ne plaše, boli ih dupe za šta okolina misli, ko im se došaptava iza leđa i za one koji uđu u klub i pokupe najbolje ribe. Svileni šalovi, tamni floralni printovi, bogati materijali, mnogo slojeva, tregeri u svim bojama i oblicima, kopče, nakit, vez, džepni satovi, gravirane pljoske, akt torbe od egzotičnih koža, pruge, duboke plave i bordo nijanse... Najbolje izgleda na onim malo mršavijim likovima, Dandy ne bi sebi nikada dozvolio da ima stomak. Da li se usuđujete da probate?